A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області
Харківська обл., м.Первомайський

Про реформу харчування

Дата: 13.05.2024 10:43
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

У 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні стартувала реформа системи харчування у закладах освіти, метою якої є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів до розуміння здорового харчування, корисних харчових звичок, здорового способу життя.

Удосконалення системи організації харчування в закладах освіти стало однією з восьми стратегічних цілей Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25 травня 2020 року №195/2020. Національна стратегія розроблена з урахуванням стратегічних документів Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України на 20162030 роки, розробленої на підтримку Цілей сталого розвитку та відповідно до Конвенції ООН про права дитини.

Зміни в організації харчування дітей охоплюють наступне:

  1. Роботу за оновленими нормами, затвердженими Постановою КМУ від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
  2. Оптимізацію меню (чотиритижневе сезонне; монопрофільне, мультипрофільне).
  3. Відновлення та модернізацію харчоблоків, які зможуть використовувати новітні технологічні процеси, забезпечуватимуть покращення показників енергоефективності обладнання.
  4. Системну роз’яснювальну роботу з батьками, педагогами, здобувачами освіти щодо формування культури здорового харчування.
  5. Дотримання вимог системи безпечності харчових продуктів (НАССР).

Обґрунтування необхідності змін у харчуванні дітей: 

  • поширення надлишкової ваги тіла та ожиріння дітей;
  • зростання хронічних захворювань, зокрема, органів шлунково-кишкового тракту, діабет;
  • профілактика захворювань серцево-судинної системи у дорослому віці.

Нормами харчування передбачено зменшення споживання цукру, солі, хліба, масла вершкового, олії та збільшення споживання продуктів, що містять білок тваринного та рослинного походження, злакових (м’ясо, молочні продукти, горіхи, бобові), а також овочів, фруктів. Приблизно 75% продуктів у меню мають бути рослинного походження (овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди).

13 листопада 2023 року в Україні презентували Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Уряд ухвалив її 27 жовтня 2023 року. Одне із завдань Стратегії – зробити так, щоб учні свідомо обирали овочі, не відмовлялися від несолодких напоїв, розуміли принципи здорового харчування.

20 лютого 2024 року рішенням Харківської обласної ради затверджено комплексну регіональну програму «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на 20242027 роки. Програма націлена на реалізацію запровадженої в Україні Стратегії реформування системи шкільного харчування, забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах Харківської області.

Враховуючи. що Первомайська міська територіальна громада Харківської області знаходиться в зоні бойових дій, заклади освіти працюють у дистанційному режимі, їдальні (харчоблоки) не працюють. Після відновлення освітнього процесу в очному режимі в закладах загальної середньої та дошкільної освіти будуть впроваджуватись заходи реформи харчування.

З метою врахування вимог реформи шкільного харчування в частині модернізації закладів освіти 25.01.2024 р. рішенням Первомайської міської ради Харківської області затверджено Програму розвитку освіти Первомайської міської територіальної громади на 20242026 роки. Програмою передбачено заходи:

  • щодо відновлення та модернізації шкільних їдальнь з урахуванням вимог реформи шкільного харчування;
  • щодо відновлення та модернізації харчоблоків закладів дошкільної освіти з урахуванням вимог системи управління безпечністю продуктів харчування (НАССР).

Заходи включають капітальні ремонти харчоблоків, у тому числі вентиляційних систем, дооснащення новим технологічним, холодильним обладнанням та направлені на використання новітніх технологічних процесів приготування готової продукції.


« повернутися

Вхід для адміністратора